- 19/09/2024
- By: tim
- in: Blog
İçerik Başlıkları
- Forklift Bakımı ve Onarımı Nasıl Yapılır?
- Forklift Bakım Programı Nasıl Hazırlanır?
- Forkliftlerde Hangi Parçalar Daha Sık Arızalanır?
- Forkliftlerde Temel Bakım İşlemleri Nelerdir?
- Forkliftlerde Günlük Bakım İşlemleri Nasıl Yapılır?
- Forkliftlerde Periyodik Bakım İşlemleri Nelerdir?
- Forkliftlerde Motor Bakımı Nasıl Yapılır?
- Forkliftlerde Hidrolik Sistem Bakımı Nasıl Yapılır?
- Forkliftlerde Elektrik Sistemi Bakımı Nasıl Yapılır?
Forklift Bakımı ve Onarımı Nasıl Yapılır?
Forklift bakımı, taşıma, yükleme ve toplama işlemlerinizin aksamadan devam etmesi için yaptırmanız gereken işlemlerden biridir. İşlerinizi büyük oranda hafifleten ve pratikleştiren forkliftler, düzenli yağ değişimine ve motor bakımına ihtiyaç duyarlar.
Gerekli bakımı yaptırmadığınız takdirde yağ akıtma ve sızdırma gibi problemlerle karşılaşabilirsiniz. Bu da makinenin verimli çalışmasını engeller. Forklift bakımı aksatıldığında arıza nedeniyle işlerinizde kaybedeceğiniz zaman size likit akışında da zarar getirir.
Eğer forklift arızasıyla karşılaşırsanız makineyi çalışmaya zorlamadan teknik servise haber vermelisiniz. Böylece arıza tespiti kısa sürede yapılarak forklift onarımı da hızlıca sağlanabilir.
Eğer Tim Forklift aracılığıyla forklift, reach truck, istif makinesi, sipariş toplayıcı ya da dar koridor makinesi kiraladıysanız endişelenmenize gerek yok! Forklift bakım uzmanlarımız aracılığıyla iş makinelerinizin düzenli bakımı yapılır. Arıza oluştuğu takdirde iş süreciniz hiç aksamadan devam edebilsin diye forklift değişimi gerçekleşir.
Forklift Bakım Programı Nasıl Hazırlanır?
Forklift bakımı ve onarımı programı genellikle iki bakım arası çalışma süresine göre belirlenir. Yani, makinenin bakım olmaksızın maksimum çalışma kapasitesi nedir? Bu sorunun cevabını öğrenmelisiniz.
Forklift servisi tarafından bakımı yapılacak olan istif makinesi ya da sipariş toplayıcı için 500 saatlik çalışma süresi verilmiş olabilir. Bu durumda makine 500 saatlik çalışmayı tamamladığında servis zamanı geldiğini bilerek bu konuda gerekli talepte bulunabilirsiniz.
Ancak Tim Forklift aracılığıyla kiralayacağınız reach truck, dar istif makinesi ya da forklift için periyodik bakım programı belirlenir. Forklift periyodik bakım programı sayesinde iş makineleriniz zamanı geldiğinde düzenli şekilde kontrol edilir.
Parça temizliği ve yağ değişimi yapılarak bir sonraki bakım dönemine kadar gönül rahatlığıyla kullanmanız için teslim edilir. Bu periyod elektrikli, dizel ve LPG’li sınıf için 3 ayrı şekilde hazırlanmalıdır. Çalışma prensiplerine göre her bir makinenin saat bazlı ve ay bazlı bakımları yapılmalıdır.
Forkliftlerde Hangi Parçalar Daha Sık Arızalanır?
Çalışma sırasında en çok yük binen ve güç kaynağı olarak çalışan parçaların daha çok arızalanma ihtimali yüksektir. En çok forklift tamiri gerektiren parçalar arasında aküler başta gelir. Bunların yanı sıra arızalanmasıyla forklift parça değişimi gerektiren sorunlardan bir diğeri, yanlış lastik seçimidir.
Lastiklerin düzenli olarak kontrol edilmesi, zemine ve ağırlığa uygun lastik kullanımı, ehliyetli forklift operatörü seçimi ile iş makinelerinde güvenliği sağlayabilirsiniz. Lastiklerde aşınma söz konusu olduğunda çalışmayı olumsuz etkileyeceğinden bir an önce forklift lastik değişimi yaptırmalısınız.
Forkliftlerde Temel Bakım İşlemleri Nelerdir?
Forklift bakımı için aşağıdaki maddeler sıklıkla kontrol edilmeli ve genel duruma göre aşağıdakiler uygulanmalıdır:
- Düz zeminde iken forklift sıvı seviyelerinin kontrolü yani yağ seviyesinin kontrolü yapılmalıdır.
- Yağ seviyesi normal seviyenin altına inmişse yağ takviyesi yapılmalıdır.
- V kayışı gerginlik seviyesi, aşınma miktarı, yıpranma derecesi, çatlak olup olmadığı kontrol edilir.
- Soğutma sisteminin su deposu kontrol edilerek makine çalıştırılır, sızdırma olup olmadığı kontrol edilir. Eğer varsa sızdıran parçanın değişimi sağlanmalıdır.
Daha verimli bir çalışma ve iş güvenliği için sadece temel bakım işlemleri yeterli değildir. Belirli periyodlarda 3-6-9 aylık bakımlar yapılarak makinelerin parçalarında meydana gelebilecek aşınmalar, sızdırmalar ve olası arızalar tespit edilir. Böylece forklift yağ değişimi, yedek parça değişimi gibi bütün parçaların ihtiyaç duyduğu bakım sağlanır.
Forkliftlerde Günlük Bakım İşlemleri Nasıl Yapılır?
Forklift günlük bakımı için kontrol edilmesi gerekenler şunlardır:
1.Forklift herhangi bir şekilde yakıt sızdırıyor mu? Bu her gün kontrol edilmelidir. Yakıt sızması sadece makinenin yakıtını azaltmakla kalmaz. Yanıcı maddelerle bir araya geldiğinde yangın çıkmasına da yol açar. Bu nedenle forklift yakıt borusu kontrolü operatör tarafından çalışmaya başlamadan önce kontrol edilmesi gereken kısımlardan biridir.
2.Forklift lastiklerinin hava basıncını kontrol etmek de çalışmaya başlamadan önce yapılması gereken işlemlerden bir diğeridir. Çünkü yeterli hava olmadığı zaman lastikler makine ağırlığıyla birlikte yere doğru daha fazla itilir.
Adeta zeminle makine ağırlığı arasında ezilerek döner. Bu durumda lastiklerin daha çabuk ve beklenenden daha kısa sürede aşınmasına yol açar. Hava basıncının fazla olması da direksiyon hakimiyetini güçleştiren bir durumdur. Makine fazla hava basıncı nedeniyle ağırlaşarak kontrol edilmesi zor bir hale gelir. Bu durum iş sürecinin de yavaşlamasına yol açar.
Forklift bakımı kapsamında çalışma sonrasında ise lastik aralarına giren maddelerin temizliği mutlaka yapılmalıdır. Aksi takdirde lastiğin çizilmesi, yırtılması, patlaması gibi yine iş sürecini aksatacak sorunlar ortaya çıkabilir.
3.Çalışırken cihazın hararet yapmaması da önemlidir. Bu nedenle forklift radyatör kapağı açılıp su seviyesinin kontrol edilmesi gerekir. Su azalmış ya da bitmişse cihazı çalıştırmaya başlamadan önce mutlaka su doldurulmalıdır. Radyatör kapağını motor sıcakken açmamak, olası yanık vakalarıyla karşılaşmamanız için önemlidir. Bu kontrolü motor soğuduktan sonra yapmalısınız.
4.Forklift günlük bakımı içinde dikkat etmeniz gereke en önemli parçalardan bir diğer motordur. Motorun düzgün çalışıp çalışmadığını kontrol etmelisiniz. Bunun için forklift motoru çalıştırılmalı, çalışma prensibine aykırı bir ses duyulduğunda servis desteği istenmelidir.
5.Kaldırma sisteminin dengede olduğundan emin olmalısınız. Kaldırma sisteminde yer alan öne ve arkaya yatıran silindirlere eşit basmalısınız. Bu dengede bir sorun olduğunu görüyorsanız tilt ayarı somutlarını gevşetip basma dengesini eşitleyebilirsiniz. Sonrasında tekrar somunları sıkarak makinenin normal düzende çalışmasını sağlayabilirsiniz.
6.Alternatör yani güç kaynağını kontrol etmelisiniz. Burada ibrenin (+) değeri göstermesi gerekir.
7.Motor bakımı da forklift bakım işlemleri içinde büyük önem taşıyan kısımlardan biridir. Yağ basıncı ve depo durumu kontrol edilmelidir.
8. Forklift fren bakımı da ayrıca düzenli yapmanız gereken işlemlerden bir diğeridir. Çalışmaya başlamadan önce fren sistemini kontrol etmek, pedalların doğru çalışıp çalışmadığına, fren balatalarının durumuna, fren hidroliği ve kampanalarının durumuna bakmanız gerekir.
Forkliftlerde Periyodik Bakım İşlemleri Nelerdir?
Forklift yağ değişimi, akü bakımı, motor bakımı gibi her türlü işlem için günlük, haftalık, aylık ve yıllık yapılması gerekenler değişiklik gösterir. Genel olarak elektrikli, dizel ve LPG’li iş makineleri için 3 ayrı forklift periyodik bakım işlemi bulunur:
Elektrikli Forkliftlerde 200-250 saat periyodunda yapılması gereken işlemler:
- Akü elektrolit yoğunluğu ölçümü
- Akü hücre voltajı ve şarj ünitesi kontrolü
- Elektronik aksamların çalışma durumu kontrolü
- Yağ seviyesi, lastik durumu kontrolü
- Mekanik aksamlar, asansör ve fren kontrolü
Dizel forkliftler için yine elektrikli forkliftlerle aynı saat periyodunda yapılması gerekenler:
- Lastik kontrolü
- Bijon kontrolü
- Hidrolik ve fren kontrolü
- Motor kontrolü ve motor yağı değişimi
- Mekanik akşamlara makine yağı ve gres yağ ile yağlama işlemi
- Akü su seviyesi kontrolü
- Yağ, hava, su filtrelerinin kontrolü
- Akünün elektrik sistemlerinin kontrolü
LPG’li Forkliftlerde elektrikli ve dizel forkliftlerle aynı zaman diliminde yapılması gereken bakım işlemleri:
- Şanzıman, lastik, fren, bijon, hidrolik sistemlerinin kontrolü
- Motor ve motor yağı kontrolü
- Yağ ve hava filtresi değişimi
- LPG takımlarının değişimi ve ayarları
Forklift bakımı hakkında detaylı bilgi almak ve işletmeniz için doğru forklift kiralama hizmetinden yararlanmak için şimdi bizimle iletişime geçin!
Forkliftlerde Motor Bakımı Nasıl Yapılır?
Forklift motor bakımı şu şekilde yapılır:
Motor çalışırken yağ basıncı normal bir seviyede olmalıdır. Motoru çalıştırdıktan sonra bu seviyeyi kontrol ederek normal olup olmadığına bakmalısınız. Eğer normal değilse motoru derhal durdurmalısınız. Motorun tamiri yapıldıktan sonra çalışmaya devam etmelisiniz. Deponun yağ ihtiyacını sürekli kontrol ederek düzenli şekilde takviye etmelisiniz.
Motor çalışırken suyun sıcaklık seviyesini kontrol etmelisiniz. Normal değilse aracı boşaltmalısınız. Eğer biraz dinlendikten sonra motor su sıcaklığı hala normal seviyenin üstündeyse arıza tespiti ile birlikte motor tamiri yapılması gerekir.
Forkliftlerde Hidrolik Sistem Bakımı Nasıl Yapılır?
Forkliftlerde hidrolik sistem bakımı için hidrolik yağın bulunduğu kısma gelip kapağı açarak yağ kontrolü yapmalısınız. Burada hidrolik yağın yer aldığı alanda bulunan yağ kontrol çubuğu yağ miktarını anlamaya yardımcıdır. Eğer olması gerekenden az bir seviyedeyse çalışma yapmandan önce hidrolik sistem bakımı için olmazsa olmaz olan yağ takviyesini yapmalısınız.
Forklift bakımı ve forklift kiralama hizmetleri hakkında daha fazla bilgi için Tim Forklift uzman ekibiyle iletişime geçebilirsiniz.
Forkliftlerde Elektrik Sistemi Bakımı Nasıl Yapılır?
Forklift akü bakımı ya da elektrik sistemi bakımı, cihazın güç kaynağının doğru çalışması için önemli bir işlemdir. Forkliftlerde elektrik sistemi bakımı için ampermetrenin durumu kontrol edilmelidir. Yüksek rölanti devrindeyken ampermetre pozitif (+) şarj durumunda olmalıdır. Eğer bu gösterge ekside ise alternatör düzgün çalışmıyordur.
Sıfırın üzerinde ya da (+) durumdaysa o zaman alternatörde herhangi bir problem yoktur. Herhangi bir sorun olması durumunda forklift kullanımını durdurarak arıza tamiri yapılmasını talep edebilirsiniz.
Yale Distribütörü Tim Forklift ile bakım masrafı olmaksızın forklift kiralama hizmetlerinden yararlanabilirsiniz. Şirketinizde, şantiyenizde, deponuzda, yapı marketlerinizde işleriniz sorunsuz bir şekilde ilerleyebilsin diye şimdi siz de Tim Forklift kiralama hizmetlerinden yararlanın!
Yorum Gönder