- 19/09/2024
- By: tim
- in: Blog
Çatallı istifleyici anlamına gelen forkliftler, ağır yüklerin taşınmasında kullanılmakta ve yüklerin kaldırılarak depolanmasını da sağlamaktadır. Forklift tarzı iş makinelerinde bulunan forklift çatalı, sıklıkla kullanılan ataşman çeşidi olarak yer almaktadır. Bu çatallar paletli yüklere özel olarak tasarlanmış ve forkliftin kullanımı esnasında çatalın konumuna da büyük ölçüde dikkat edilmelidir. Herhangi bir raftaki ya da yerde bulunan malzemeye yaklaşırken öncelikle forkliftin hızı düşürülür ve gaza basmadan sadece fren ile yüke yaklaşılarak çatal düz bir konuma getirilmelidir. Ardından rafta ve yerde bulunan yüke yaklaşırken forklift çatalı 1. kol olarak bilinen kaldırma indirme kolu ile kontrol edilir.
Forklift Çatallarının Özellikleri
Ağır yüklerin işletme içerisinde taşınmasını kolaylaştıran forkliftler, bakım ve onarımlarının belirli periyotlarda yapılması sonucunda uzun vadede yüksek performans sergilemektedirler. Kısa sürede tüm ağır yüklerin kolaylıkla taşınmasını ve istiflenmesini sağlayan forklift çatalı pek çok önemli özelliğe sahiptir. Bunlar;
- Çatalın köşe açıları 90 dereceye sahip olmalıdır.
- Forkliftlerin çatalları düzenli olarak belirli zamanlarda bakımdan geçirilmelidir.
- Kullanışlılığını kaybeden forklift çatalı yeni ve orijinal parça ile değiştirilmelidir.
- Çalışma süresi sonunda alt veya üst kısımlarında çatlak olduğu gözlenen forklift çatalları güvenlik tedbirleri nedeniyle kullanılmamalı ve yeni parça ile değiştirilmelidir.
- Standart boyutlarda olan bir forklift çatalını uzatmak amacıyla herhangi bir kaynak yapılmamalıdır.
- Çatal kilit kısımları sıklıkla kontrol edilmelidir.
Forkliftlerin Bakımı Nasıl Yapılır?
İnsan gücüne gereksinim duyulmadan yüklerin kolaylıkla taşınmasını ve malzemelerin düzenli depolanmasını sağlayan forkliftlerin bakımları belirli periyotlar çerçevesinde yapılmalıdır. Günlük, aylık ya da haftalık olarak belirlenen bakımlar ile araç ömrü de uzatılmış olmaktadır. Günlük forklift bakımlarında incelenen kısımlar ise:
- Lastik bakımı
- Motor yağı seviye kontrolü
- Radyatör bakımı
- Kaldırma sistemlerinin kontrolü (forklift çatalı)
- Motor ve elektrik devre kontrolü
- Hidrostatik sistem kontrolü
- Yağ yakıt göstergesinin kontrolü
Aylık forklift bakımlarında ise forkliftin motor yağı ve yakıt filtresi sökülerek yenileri ile değiştirilir ve diğer bakım aşamaları da daha ayrıntılı olarak yapılır.
Yorum Gönder