Forklift Çeşitleri Nelerdir?

forklift çeşitleri neler

Forklift, ağırlığı fazla olan yükleri kaldırmak ve bir raf ya da raca yüklemek için kullanılan bir iş makinesidir. Bu makine, yükleri sahip olduğu çatallar ile kaldırır. Bu makine türü çoğunlukla paletlerin üzerine yükleri kaldırmak ve istiflemek için tercih edilir. 

Sıklıkla kullanılan bir iş makinesi olan forklift’in birçok çeşidi bulunur. Forkliftlerin küçük ve el ile hareket eden modelleri olduğu gibi büyük ve motorlu modelleri de vardır. Bu makine modelleri açık ve kapalı alanda kullanım alanlarına göre çeşitlenir. Forklift çeşitleri arasında benzinli, motorlu, LPG motorlu, elektrikli modeller sayılabilir. 

forklift çeşitleri neler

forklift çeşitleri nelerdir

Forklift Çeşitleri

Forklift, 1800’lü yıllardan günümüze kadar ulaşan bir iş makinesidir. Birçok iş alanında sıklıkla tercih edilen bu makine iş güvenliğine yardımcı olması sayesinde ön plana çıkar. Ağır yüklerin taşınması, kaldırılması ve istif edilmesi için kullanılan bu makine oldukça kolay şekilde kullanılabilir. Forklift, çatallı istifleyici anlamına gelir. Aynı zamanda bu ürünün bilinen bir diğer ismi ise portiftir.

Forklift çeşitleri; sanayiler, depolar, gümrükler, fabrikalar, şantiyeler ve ambarlar gibi ağır yüklerin sıklıkla yer aldığı mekanlarda kullanılmak üzere tercih edilir. Bu makinenin kullanım alanları geniş bir çerçeveye yayılır ve kullanılan alanın özelliklerine bağlı olarak kullanılması gereken forklift çeşitleri de değişiklik gösterir.  

Çeşitli malzemelerin indirilmesi, kaldırılması, taşınması ve istif edilmesi için kullanılan ve ağır yüklerin taşıma işlemini kolay hale getiren bu makine modeli kendi içerisinde çeşitlere ayrılır. Kullanım amacına göre çeşitlenen ve hem açık hem kapalı alanlarda kullanıma uygun olan forklift çeşitleri arasında benzinli, elektrikli, akülü gibi birçok model yer alır. Aynı zamanda forklift çeşitleri güç kaynağına, hareket sistemlerine ve tasarımlarına göre gruplara ayrılırlar. Forklift çeşitleri şu şekilde açıklanabilir;

Güç Kaynağına Göre Forklift Çeşitleri

Forklift çeşitlerinin güç kaynağına göre çeşitlenmesinin temel nedeni her makinenin güç kaynağının aynı şekilde çalışmamasıdır. Bu çalışma şekline göre forklift modelleri çeşitlilik gösterir. Bu çeşitler arasında akülü, LPG’li, elektrikli ve dizel forkliftler yer alır. 

Dizel Forklift:

Dizel forklift çeşitleri açık alanda kullanılmak üzere sıklıkla tercih edilir. Daha ağır yüklerin taşınması ve kaldırılmasında kullanılan bu modelin güç kaynağı iki ya da dört zamanlı dizel motordur. Kullanım kolaylığına sahip olan bu forklift modeli bu özelliği sayesinde sıklıkla tercih edilir. Pratik kullanıma sahip olan bu makine, en ağır yüklerin bile kolay şekilde taşınmasına yardımcı olur. 

Elektrikli Forklift:

Elektrik forklift modelinin güç kaynağı, elektrikli motorlardan oluşur. Çok ağır yüklerin taşınmasına uygun olmayan model, orta ağırlıktaki yükler için rahatlıkla kullanılabilir. Bu makine, kapalı alanlarda kullanıma uygun şekilde tasarlanır. Kullanım sırasında çok yüksek bir ses seviyesine sahip olmayan elektrikli forklift çeşitleri hafif ve orta ağırlıktaki yükler için kolay şekilde kullanılabilir. 

LPG’li Forklift:

Bu makine modelinin güç kaynağı LPG motorudur. Bu model dizel forkliftlere alternatif olarak sıklıkla tercih edilir. Ağır yüklerin taşınması, kaldırılması ve indirilmesi için bu model rahatlıkla tercih edilebilir. Makine LPG motor ile çalıştığı için kapalı alanlarda kullanımı güvenli değildir ve bu nedenle açık alanlarda kullanım için tercih edilir. 

Akülü Forklift:

Bu forklift makinelerine bataryalı forklift ismi de verilir. Makinenin sahip olduğu akü şarj edilebilir. Neredeyse duyulmayan bir ses seviyesine sahip olan makine modeli, egzoz gazı salınımına neden olmazlar. Bu özelliği ile çevre dostu bir iş makinesi olan akülü forklift, kapalı alanlarda kullanılmak üzere rahatlıkla tercih edilebilir. Bu forklift modelinin kaldırma kapasitesi düşüktür ve bu nedenle ağır yüklerin kaldırılmasına uygun değildir. 8 ile 10 saat arası bir çalışma süresi olan akülü forklift açık alanlarda kullanıma uygun değildir. 

Hareket Sistemlerine Göre Forklift Çeşitleri

Forkliftlerin çeşitlilik göstermesini etkileyen hususlardan bir tanesi de hareket sistemlerinin değişiklik gösteriyor olmasıdır. Arazi ve makinenin kullanıldığı alanların yapıları bu çeşitlenmenin sebebidir. Hareket sistemine göre çeşitlenen forklift türleri; debriyajlı, tork konvertörlü, hidrostatik, elektrik motorlu forkliftlerdir. 

Tork Konvertörlü Forklift:

Bu sistem çoğunlukla dizel, benzinli ve LPG’li forkliftlerde yer alır. Bu modelin kullanımı oldukça kolay ve pratiktir. Hidrolik şanzımanlara sahip olan forklift modeli, birçok alanda rahatlıkla kullanılır.  

Hidrostatik Forklift:

Bu sistem, hidrostatik pompa ve motor ile çalışır. İletim elemanları bulunmayan bu forklift çeşidi, kolay şekilde kullanılabilir.

Modelin sahip olduğu hidrostatik motor, hidrostatik yağ ile döndürülür. Bu durum tekerleklerin harekete geçmesine yardımcı olur. Bu forklift modelinde şanzıman, şaft ve diferansiyel gibi hareket iletim elemanları yer almaz. Hidrostatik forkliftlerin tüm çalışma sistemi pompa ve motor temeline dayanır. 

Elektrik Motorlu Forklift:

Bu forklift modelinin hareket sistemi elektrik motorları ile çalışır. Forklift, elektrik motorlarının döndürme hareketleri sayesinde çalışırlar. Kullanım olaylığına sahip olan bu model birçok farklı alanda sıklıkla kullanılır. 

Tasarımlarına Göre Forklift Çeşitleri

Hareket sistemlerine ve güç kaynağına göre çeşitlenen forklift çeşitleri tasarımlarına göre de değişiklik gösterirler. Bu çeşitler arasında karşı dengelemeli, üç tekerlekli, transpalet ve sık depolama forkliftleri yer alır.

Dengeli Forklift:

En sık tercih edilen forklift çeşitlerinden bir tanesi dengeli forkliftlerdir. Bu makine mdoelleri ismini yüklerin ağırlıklarını dengelemelerinden alırlar. Bu modelde makinenin kaldırdığı ağırlığı dengeleyen bir sistem bulunur. Elektrikli, gazlı ve dizel çeşitlerde sıklıkla kullanılan dengeli forklift, kolay şekilde kullanılabilir. 

Üç Tekerlekli Forklift:

Bu modelde maksimum manevra özelliği bulunur. Dar alanlarda ve dönüşlerin zor şekilde gerçekleştiği mekanlarda rahatlıkla kullanılabilirler. Bu forklift modelinin önünde 2 arkasında ise 1 adet tekerlek yer alır. Bu sayede makinenin hareket alanı genişler ve pratik kullanım imkanı sunar. 

Sık Depolama Forklifti:

Bu forklift çeşidi dar alanlarda bile maksimum performans usnarşar. Tekerlek genişliği az olan model, yüksek yere istiflenecek malzemelerin taşınması için sıklıkla tercih edilir. Dar alanlarda kolay şekilde dönüş işlemini gerçekleştirebilen bu forklift, sağladığı kullanım kolaylığı sayesinde birçok alanda kullanılmak üzere sıklıkla tercih edilir. 

Neden Tim Forklift ?

Tim Forklift, 22 seneyi aşkın bir süredir kullanıcılara sunduğu hizmetler ile adından söz ettirir. Türkiye’nin her noktasına hizmet veren Tim Forklift, deneyimli ve eğitimli teknisyenleri ile forklift satışı ve bakımında profesyonel hizmet sunar. Müşteri memnuniyetini ön planda tutan firma, sunduğu makine modelleri ve hizmetler ile kullanıcıların taleplerini karşılar. 

32 kişilik uzman kadroya sahip olan timforklift, sektörün içerisinde yer alan uzman kişiler ile çalışır. Tim Forklift firması, yapılan denetimler sonucunda kalitesini tescillemiştir. Uluslararası hizmet kalite standartlarına sahip olan Tim Forklift firması, sahip olduğu ISO belgesi ile kalitesi ve değerini tescilli hale getirmiştir. 

Temel değerleri arasında şeffaflık, saygı, gelişim ve değişim, ekip ruhu ve müşteri memnuniyeti yer alan Tim Forklift firması, son teknolojiye uygun şekilde sunduğu hizmetler ile kullanıcılar tarafından beğeni toplar. Birçok farklı modelde forklift makinesinin satışını yapan Tim Forklift firması ve ürünleri hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için Tim Forklift web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Web sitesinde yer alan iletişim kısmını kullanabilir ve siparişinizi kolay şekilde oluşturabilirsiniz. 

Benzer Yazılar

Yorum Gönder

Bu site reCAPTCHA korumasındadır. Google Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.