- 19/09/2024
- By: tim
- in: Blog
İçerik Başlıkları
Forklift Periyodik Kontrol Süresi
Forklift periyodik kontrol süresi, iş makinesinin türüne ve kullanım sıklığına göre değişiklik gösterir. İş sahasında kullanılan forkliftin her sene en az bir kez kontrolden geçmesi gerekir.
Periyodik Kontrolün Amacı
Periyodik kontrolün amacı, makinede meydana gelebilecek arızaların önüne kolaylıkla geçebilmektir. Periyodik kontrol sayesinde makinenin hidrolik sistemi, motoru, güç birimi, hareket mekanizması ayrı ayrı kontrol edilir Kontrol sonucunda arızalı ya da arızalanması muhtemel parçaları tespit edilir. Arızalı parçalar için servis desteği istenir. Forkliftin periyodik kontrolünü düzenli şekilde yaptırarak herhangi bir kaza ya da arıza olmaksızın çalışmaya güvenle devam edebilirsiniz.
Periyodik Kontrolün Süresi
Bakım ve onarım işlemlerinin minimum maliyetle yapılabilmesi, iş makinelerinin düzenli kontrol edilmesiyle mümkündür. Periyodik bakım süresi, üç aylık, altı aylık, dokuz aylık ve yıllık olmak üzere 4 ayrı şekilde yapılabilir. Ancak periyodik kontrol, bakımdan farklı olarak bakanlık onaylı bir uzman tarafından gerçekleştirilir. Bu aslında bir nevi aracın muayenesidir.
İlgili Hizmet Sayfası: Forklift Servisi
Periyodik Kontrolün Yaptırılması
Forklift periyodik kontrol aşamaları genellikle şu şekilde gerçekleşir:
1.Hazırlık aşaması: Bu aşamada kontrolü gerçekleştirecek olan ISQ teknik muayene personeli, öncelikle çalışma alanı hakkında bilgi alır. Kontrol için sahaya uygun kıyafetleri giyerek çalışma sahasına gider.
2.Genel kontrol aşaması: İlk olarak iş makinesini kullanan kişinin, operatörlük belgesi olup olmadığı sorulur. Belgenin kontrolü yapıldıktan sonra asansör makaralarının aşıntı ve boşluk düzeyi, gall zincirinin sıkışıklık, aşıntı ve pim durumu kontrol edilir. Üst ve alt korkuluk montajı, lastiklerin aşınma ve hava durumu, lastik bijon sayıları bu aşamada kontrol edilir. Taşıyıcının kep civatalarının sıklığı, çatal kilit piminin ayna yatağına düzgün şekilde oturup oturmadığı genel kontrol aşamasında dikkat edilen ayrıntılardır. Direksiyon boşluğu, yan aynaların durumu, ayna kızağında meydana gelen deformasyonun durumu, asansör ve tilt silindiri, hidrolik bağlantıları ve paralellik durumu, kumanda valfleri yön işaretlemeleri, yağ kaçakları gibi her türlü durum ve aksam gözle kontrol edilerek kayıt altına alınmalıdır. Aydınlatma lambaları, geri gidişte sesli ikaz özellikleri hatasız çalışıyor olmalıdır.
3.Fonksiyon Deneyi Aşaması: Bu aşamada kontrolör, operatöre yüksüz kaldırma ve diğer bütün manevralar yapmasını söyler. Yüksüz frenleme ve el freni kontrolü de bu aşamada gerçekleşir.
4.Yük Kaldırma Testi Aşaması: Öncelikle forklift maksimum yük seviyesinin %10’u kadar yükleme yapılır. Bu yük seviyesindeyken daha önce yüksüz yapılan bütün hareketler tekrarlanır. Bir sonraki aşamada yük %25 arttırılarak manevra testi yapılır. Test sırasında kontrol edilen kısımların herhangi bir deformasyon olmaksızın çalışıp çalışmadığı kontrol edilir. Herhangi bir deformasyon yoksa yük maksimum seviyeye çıkarılarak tüm testler bir kez daha tekrarlanır.
5.Raporlama Aşaması: Bütün kontroller sona erdikten kontrolör elde ettiği bulguları raporlayarak hizmet alan kuruluşa sunar.
Periyodik Kontrolün Yaptırılmasında Dikkat Edilecek Hususlar
Forklift periyodik kontrol formu yardımıyla yukarıdaki bütün aşamalar özenli bir şekilde tamamlanmalıdır. Periyodik kontrol ile periyodik bakımın farklı işlemler olduğu unutulmamalıdır. Kontroller, makinede herhangi bir aksaklık, deformasyon, iş için risk oluşturabilecek durum olup olmadığını tespit etmeyi sağlar. Herhangi bir sorun yoksa makinenin iş sahasında güvenle çalışabilir olduğunu rapor etmeye yarar. İş sırasında kullanılması gereken sensörlerin, lambaların ve sesli ikaz özelliklerinin sorunsuz işlemesi, cihazın yük kaldırırken tam performansla çalışması gerekir. Herhangi bir güvenlik zafiyetini önlemek adına periyodik kontroller cihazın çalışma sıklığına göre birkaç ayda bir ya da yılda birkaç kez tekrarlanmalıdır.
Periyodik Kontrol Yaptırmanın Maliyeti
Forklift periyodik kontrol cezası, ihmal edilen kontrol aşamaları nedeniyle karşılaşabileceğiniz bir yaptırımdır. Oysaki yılda en az bir kez yaptırmanız gereken forklift periyodik bakımı, size uzun vadede büyük bir maddi yük getirmez. Maliyet, kullanılan makinenin yaşına, kullanıldığı alana, kullanım saatine göre değişir.
Periyodik Kontrol Yaptırmanın Avantajları
Forklift periyodik kontrol standartları içinde 5 aşamalı kontrol süreci, kontrol sırasında kullanılan periyodik bakım formu, kontrol sırasında iş alanına uygun kıyafetlerin giyilmesi ve koruyucu aksesuarların takılması yer alır.
Periyodik kontrol yaptırmanın avantajı, makinelerin çalışma koşulları altında aşınan veya arızalanmaya yüz tutan parçalarını tespit etmeyi kolaylaştırmasıdır. Böylece makinelerde ufak tefek arıza veren parçaları çok daha büyük sorunlara yol açmadan tamir etmek mümkün hale gelir.
Tim Forklift kalitesiyle periyodik kontrol ve bakım işlemlerinizi güvenle yaptırabilirsiniz.
Yorum Gönder