Forklift Plaka Zorunlu Mu?

Forklift Plaka Zorunlu mu?

Forkliftler de trafiğe çıkabilen araçlar olduğu için forklift ruhsatı alan kişiler, plaka taktırmak zorundadır. Forklift plaka zorunluluğu, kanunda belirtildiği şekilde uyulması gereken bir prosedürdür. Klasik ön plaka ve arka plaka uygulamalarının yanında forkliftler ve iş makineleri için farklı uygulamalar da söz konusudur. 

Forklift Plaka Zorunluluğu Nedir?

İş makinesi kullanmak ya da iş makinelerini ihtiyaç duyulan iş alanlarına tahsis edebilmek için forklift sahibinin plaka taktırmış olması zorunludur. Forkliftler, binek araçlar gibi olmasa da iş nedeniyle trafiğe çıkarlar. Neticede bir forklift operatörüyseniz plakasız trafiğe çıkmanız yasaktır.

Forklift Plaka Zorunluluğunun Amacı

İş makinelerinin trafiğe çıkması belirli şartlara bağlanmıştır. Özellikle trafiğe çıkacak olan iş makinelerinin belli bir ağırlıktan fazla yük taşımaması gerekir. Forklift plakası, trafik kontrolünde, sigorta ve bakım işlemlerinde daha hızlı sonuç almaya yardımcı olur. Üzerinde seri numarasına benzeyen numaraların yer aldığı plaka, her araca özel olarak farklı kodlarla tahsis edilir. 

Forklift Plaka Zorunluluğunun Kapsamı

Tescili gerçekleştirilmiş olan her forklift ve iş makinesi için bir seri numarası tahsis edilir. Normal şartlarda bir adet önde bir adet arkada olmak üzere 2 adet plaka taşınması gerekir. Plaka için verilen seri numarası, önde ve arkada yer bulunmaması halinde forklift üzerinde müsait olan alanlardan birine beyaz üzerine siyah boya kullanılarak yazılır. Forkliftte müsait olan alana sol plaka ya da yan plaka yerleştirilebilir. Hangi yönde müsaitlik olduğuna göre sağ plaka da tercih edebilirsiniz. 

Forklift Plaka Zorunluluğunun Getirdiği Avantajlar

Forklift plaka zorunluluğu size bazı avantajlar da sunar. Sertifika ile birlikte bir seri numarası ya da plaka sahibi olmanın en avantajlı taraflarından biri iş makinesinin daha önce bir kaza geçmişi olup olmadığının kolayca incelenmesidir. Ayrıca iş makinesinin bakımı ve sigortası yapılırken plaka kaydı üzerinden bütün işlemlerin hızlıca ve sistemli bir şekilde yapılması mümkün olur. Plaka kaydıyla yapacağınız bütün işlemleri, ispatlama şansınız da vardır.  

Üst plaka veya alt plaka gibi farklı noktalarda bulunabilen kısımların görünebilir olması gerekir. Böylece mevzuata uygun hareket ederek trafik cezası almaktan kurtulabilirsiniz. 

Forklift Plaka Zorunluluğunun Getirdiği Dezavantajlar

Hem ehliyet alma zorunluluğu hem de sadece kısa mesafede kullanma izni bulunan forkliftler, plaka zorunluluğu nedeniyle her yerde kolayca yol alamazlar. Yük taşımacılığında kullanılan forkliftler, operatörün ehliyeti bulunmasına rağmen plakasız olduğu müddetçe kullanılamazlar. 

Forklift Plaka Zorunluluğunun Uygulanması

Sınav prosedürünü tamamladıktan sonra forklift tescil işlemlerini tamamlamalısınız. İlk defa tescil başvurusunda bulunuyorsanız iş makinesi için il kodunu, ilçe kodunu, tescil yılını ve numarasını bilgisayar otomatik atar. Tescili yapılan her iş makinesi için plaka tescil numarası almanız zorunludur.Forklift plaka zorunluluğuna uymadığınız takdirde kanunda belirtilen maddeler kapsamında iş makinesinin çalışmadan men edilmesi mümkündür. 

Tescil belgesini eskidiği ya da kaybolduğu için yenilemek isterseniz belgeyi kaybettiğinize ya da yenilemek istediğinize dair bir dilekçe hazırlamalısınız. Bu dilekçeyle birlikte daha önce tescil belgesini aldığınız kuruma başvuruda bulunabilirsiniz. Eskiyen belgenin yenilenme süreci, kayba göre daha hızlı ilerleyebilir. 

Kayıp durumunda bazen tescil durdurulmadan inceleme ve araştırma yapılabilir. Tescilin yenilenmesi için öncelikle bilgisayar kayıtlarında belge sahibi olarak görünen kişinin kim olduğu tespit edilir. Bu bilgi üzerinden yeni tescil belgesi hazırlanır. Kullanılan forkliftin tescili sildirilmiş olsa bile aynı tescil ve plaka numarası başka birine verilmez. 

Forklift Plaka Zorunluluğunun Denetim ve İcra Süreci

Forklift operatörü hem sürüş hem de güvenlik  hem de teorik eğitim aşamalarını tamamlayarak artık iş makinesi kullanabileceğini kanıtlar. Sonrasında alınan tescil ve plakayla birlikte forklift iş sahasında güvenle çalışmaya uygun hale gelir. 

Aldığınız plaka, trafikteki diğer plaka numaralarından farklıdır. İllere ve illerde bulunan farklı odalara göre 2 haneli sayılardan oluşan plaka kodlarından birine sahip olursunuz. Forklift plaka zorunluluğu ve iş güvenliği konusunda daha fazla bilgi için şimdi bizimle iletişime geçebilirsiniz. 

Forklift Plakası Nasıl Alınır?

Ticaret odalarına, sanayi odalarına ya da sanayi ve  ticaret odalarına başvuru yaparak plaka alabilirsiniz İkamet ettiğiniz ilçede bulunan odalardan birine başvurmalısınız. Başvurunuz neticelenene kadar aracı trafikte kullanamazsınız. 

Forklift Plakasının Cezası Nedir?

Forklift ruhsatı ve plakası için odalara başvuru yaptıktan sonra size atanan plaka ile çalışmanıza devam edebilirsiniz. Forklift plaka cezası, yönetmelikte belirtildiği şekilde plaka kullanmayan operatörlere uygulanan cezadır. Plaka rengi ve bütün diğer prosedürler, forklift ruhsatına sahip olan kişilerin yakından takip etmesi gereken detayları içerir. 

İş makinesi operatörlüğü belgesi ve bütün diğer forklift hizmetleri için şimdi bizimle iletişime geçebilirsiniz. 

Benzer Yazılar

Yorum Gönder

Bu site reCAPTCHA korumasındadır. Google Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.