Forklift Arıza Kodları

Forkflit Arıza Kodları

Forkflitler depo ve inşaat gibi ağır yüklerin kaldırılıp yüklendiği bölgelerde işlerinizi daha kolay hale getiren iş makineleridir. Fakat her alanda olduğu gibi forkflitlerde de düzenli bakım önemlidir. Bakım yapılmadığında çeşitli arızalar kendini gösterebilir. Forkflitlerin çalışmama sebepleri ise genellikle, transmisyon, motor arızaları veya süspansiyon arızaları olabilir. Aynı zamanda elektrik sisteminde ortaya çıkan arızalanmalar ve tekerlekte oluşan sorunlar nedeniyle de forkflit çalışmayabilir. Forfklit arıza kodları ya da forkflit arıza kodları manuel dediğinizde çalışmama nedenlerinin detaylı olarak şu şekilde sıralandığını görebilirsiniz. Ayrıca forkflit arıza kodları model bazında da incelenebilir. 

ASANSÖR ARIZA KODLARI  ( SERİ 372 )

01- Başlangıç durumları  tamamlanmamış ( örneğin makine çalışmaya başlarken, ön kaldırmaya     ihtiyaç vardır.

02- Akü düşük şarj göstergesi ILDB tarafından tespit edilen boş akü.

03- Oransal asansör potansiyometresi serbest durumda.

04- Potansiyometre kalibrasyonu yapılmamış.

05- Fazlalık işlemcileri servis dışı.

08- Belly switch çalıştıktan sonra ön kaldırma kontrolü yada ayarlama noktası potansiyometresini yeniden ayarlayınız.

11- Güvenlik tiller switchi çalışıyor.

20- Ürün test modu aktif. Kodlama problemi.

22- Paremetre tablosu değiştirilmiş.  Kodlama problemi.

23- Birbiriyle uyuşmayan kodlama devresi.

24- Kodlama devresi bağlantısı yok yada kod görünmüyor veya olması gereken kod değil.

25- Kodlama devresiyle haberleşme sağlanamıyor.

26- LLC üretim testini başarıyla geçemedi.

HAFIZADA SAKLANAN HATA KODLARI

28-Arka güvenlik aygıtı hasarı ( belly )

31-Potansiyometre orta noktalarındaki gerilim düşümü uygun değil ( doğrusallık aralık dışı )

32- 2 silecekten bir tanesinin potansiyometresi kesimde.

33- Sensor gerilimi çok düşük.

34- Sensor gerilimi çok yüksek.

35- Güvenlik tiller switchinin ( belly ) gerilim düşümü aralık dışında.

37- X1: 16 girişi aktif iken, X1: 17 girişinde  ( 0.30 m ) değişim var  ( çatallar 1.5 m yüksekte iken )

38- X1: 17 girişi ( çatlar aşağıda iken ) ile X1:16  girişi arasında uyuşmazlık ( çatallar 0.30m‘ nin altında ve 1.5m’nin üstünde ) düşük hız.

41- LLC tarafından okunan akü gerilimi çok düşük.

44- Pompa motoru gerilim düşümü ve darbe oranı arasında uyuşmazlık var.

45- Drain ucunda ki gerilim düşümü çok düşük ( mosfetler kısa devre )

46- 2K1 kontaktöründe yapışma tespiti ( ön kaldırma yokken ) yüksek kaldırma seçildiğinde 2K11 pompa kontaktöründe yapışma tespiti  ( aşağıdaki )güç sigortası yanmış veya güç devresi açık.

51- Alçaltma valfinde hata ( ön kaldırma veya yüksek kaldırma )

52- Valf kontrolünün birinde iç hata. Valf X1:3 yâda X1:15 girişinde kontrol hatası yada sürücü hatası yada valf de kısa devre.

53- 2K11 kontaktör kontrolünde hata X1:14

55- Oransal valf kontrolünde hata.

56- Başlangıç kaldırma ve alçaltma switchleri aynı anda çalışıyor ( hatalı mikro switchleri )

57- Alçaltma kontrolü çalışmaya başlamasına rağmen başlangıç kaldırma limit switchi  ( 2S10 ) 5 saniyeden daha fazla süredir aktif.

66- LLC sürücü ya da pompa motorunda hata.

67- Sıcaklık denetleme donanımında hata.

68- Güç modülü sıcaklığı çok yüksek.

69- 2 mikro işlemci arasında haberleşme hatası – iç hata.

72- Ayarlama noktası potansiyometresinin orta noktası civarında okunan gerilim değeri uP1 ve uP2’de farklı – iç hata.

73- uP1 ve uP2 de okunan PWM sinyalinin gerilimi birbirinden farklı -iç hata

74- uP1 ve uP2 arasında okunan dijital değerler birbirinden farklı. İç hata

75- uP1 ve uP2 bağlantıları arasında hiçbir bilgi transferi yok. İç hata

77- İlk güç açıldığında uP1 ve uP2 senkronize hareket etmiyor. İç hata

78- uP1 ve uP2 haberleşme bağlantısında geri besleme doğru değil. İç hata

79- Son güç açıldığında uP2 de bir hata oluştu. ( 80…..91 )

80- Güç kontaktörü yetki olmadan kontrol edildi.

81- Asansör kontrolü yokken PWM>  15% ( başlangıç veya yüksek kaldırma )

Model Bazında Forkflit Arıza Kodları

Birbirinden farklı modellerde forkflitler vardır. En çok kullanılan modeller ise dizel ve elektrikli forkflitlerdir. Forkflit arıza kodları nasıl ortaya çıkar? Modeller özelinde ayrı ayrı ele alabiliriz. 

Dizel Forkflit Arıza Kodları

Dizel forkflitlerde genellikle mekanik arızalar meydana gelir. Bu arızalar mil kırık hatası, uçan araba hatası, fayans yakma ve silindir arızası diye sıralanır. 

Uçan Araba Hatası

Yalnızca iş makinesi rolantidayken kendini gösterebilir. Araçtan haddinden fazla ses gelir ve egzoz borusundan siyah veya mavi duman çıkar. 

Mil Kırık Hatası

Forkflit rölantideyken gereğinden fazla titrer. Dolayısıyla krank milinde ortaya çıkan mekanik yorgunluk önce çatlamaya ardından da kırılmaya sebebiyet verir. Bu sorunu yaşamaya başladığınız andan itibaren cihazı durdurarak teknik servis desteği almanız gerekir. 

Silindir Arızası

Çekici betona vurduğunuzda çıkan sesi, iş makinesinde de duyuyorsanız silindir arızası ile karşı karşıyasınız demektir. Böyle bir durumda karterde bir vuruntu sesi olur. İş makinesi de birdenbire hızlandığında yağ basıncında yüksek oranda düşme meydana gelir. Biyel kolu milleri arasında da büyük boşluk oluştuğu gibi cıvatalar gevşer. Silindir arızası en büyük ve yıkıcı arızalardan biridir. Sıraladığımız belirtiler ortaya çıktığı anda teknik servis almanız tavsiye edilir. 

Fayans Yakma Hatası

En yaygın forkflit arıza kodları arasında yer alan fayans yakma hatasında iş makinesi çalışırken boğuk bir ses çıkmaya başlar. Burçların yanması sonucu hem burçlar hem de muylular kilitlenir. Burçların yağlama yağı filmi tahrip olduğunda da bu hata ile karşılaşmak mümkündür. Bu hata belirtisini gördüğünüz andan itibaren derhal iş makinesini kapatmanız tavsiye edilir. Sonrasında biyel kolunu ve yatak burcunu kontrol edebilirsiniz. Ayrıca teknik servis desteği almayı da düşünebilirsiniz. 

Elektrikli Forklit Arıza Kodları

Elektrikli forkflit arıza kodları genellikle şarj sistemi, marş sistemi, hidrostatik sistem, hidrolik sistem, motor, hidrolik şanzıman ve frenden kaynaklı ortaya çıkar. Her birini ayrı başlıklar halinde şu şekilde incelememiz mümkündür. 

Şarj Sisteminden Kaynaklı Arızalar

Elektrikli forklit arıza kodları kapsamında şarj sisteminden kaynaklı arızalar alternatörün şarj almaması düşük bir akıma sebebiyet verebilir. Bundan dolayı V kayışı veya rotor sargısı arızalar kendini gösterebilir. Aynı şekilde şarj akımının gereğinden fazla yüksek olması da sistemde arızalara yol açabilir. 

Marş Sisteminden Kaynaklı Arızalar

Akü kablolarının gevşemesi ya da paslanması sonucu marş sisteminden kaynaklı arızalar meydana gelebilir. Akü boşalmış olabileceği gibi kontak anahtarı, selenoid, elektrik bağlantıları ve marş motoru arızalanmış veya motorun iç kısmında sıkışma durumu olabilir. 

Hidrostatik Sistemden Kaynaklı Arızalar

Elektrikli forkflit arıza kodları arasında hidrostatik sistemden kaynaklı arızalar öne çıkar. Forkflitte güç kaybı meydana gelmesi, forkflitin iki yana doğru hareket etmemesi ya da tek yöne hareket etmesi hidrostatik sistem arızalarını ortaya çıkarabilir. 

Hidrolik Sistemden Kaynaklı Arızalar

İş makinesinin yap seviyesi düşükse ve borularda gevşeme varsa hidrolik sistemden kaynaklı arızalar yaşanabilir. Sistemde bulunan hava, düşük yağ kalitesi ve yağ kirliliği çeşitli arızaları beraberinde getirebilir. Hidrolik sistem arıza yaptığı zaman hidrolik aşırı ısındığı gibi yağ köpürür ve sistem gürültülü çalışmaya başlar. 

Motor Kaynaklı Arızalar

Marşın bastığı ama motorun çalışmadığı durumlar meydana gelebilir. Böyle durumlarda yakıt deposunu kontrol edebilirsiniz. Yakıt kalitesi kötü olabileceği gibi yakıt deposu boş kalmış veya hava yapmış da olabilir. Tüm bu sorunlar büyük ihtimalle forkflit bakım ihmalinden yaşanabilir. Motor düzgü çalışmadığı gibi aşırı da ısınabilir. Aynı şekilde motorda güç kaybı da kendini gösterebilir. En iyi çözüm iş makinesini kapatmak olacaktır. Forklift servisinden destek alarak da forkflitin problemsiz çalışmasını sağlamanız mümkündür. 

Hidrolik Şanzıman Kaynaklı Arızalar

Forkflit arıza kodları çerçevesinde inceleyebileceğimiz bir seçenek de hidrolik şanzıman kaynaklı arızalardır. Şanzımanda hareket olması, forkflitin viteste hareket etmemesi, tork konverterde hareket hidrolik şanzıman arızalarına sebebiyet verebilir. Aynı zamanda şanzımandaki yağ soğutucusunun tıkanıklığı, kavrama disklerinin aşınması ve soğutma suyu sıcaklığının yüksekliğine bağlı şekilde de arızalar ortaya çıkabilir. Üstelik şanzımandaki hareket yağ seviyesinin düşük olmasına işaret eder. 

Fren Kaynaklı Arızalar

Elektrikli forkflit arıza kodları diye arattığınızda karşınıza çıkacak bir seçenek de fren kaynaklı arızalardır. Frenin darbeli çalışması, tutukluk yapması ya da fren pedalının normalden sert olması bir takım arızaları ortaya çıkarabilir. Forkflit fren arızaları meydana geldiğinde yapacağınız en iyi şey sahada iş makinesini çalıştırmayı bırakmak olacaktır. 

Bilgi ve Teklif İçin Sizi Arayalım

    GÖNDER

    Kişisel verileriniz, KVKK ve Aydınlatma Metni kapsamında işlenmektedir. 'Gönder' butonuna basarak Gizlilik ve Çerez Politikası'nı okuduğunuzu ve kabul ettiğinizi onaylıyorsunuz.

    Forklift Arıza Kodları
    Anasayfa
    blank
    Forkliftler
    Telefon
    Whatsapp
    Bize Ulaşın