- 19/09/2024
- By: tim
- in: Blog
Traksiyoner Akü
Taşıyıcı ve kaldırıcı platformlara güç sağlayan birçok akü modeli bulunur. Bunlardan bir tanesi de traksiyoner akü modelidir. Kullanım alanı son derece yaygın olan traksiyoner akü nedir? Bu aküler, kullanım avantajı ve şarj ömürleriyle birçok iş makinesi türünde tercih edebileceğiniz kaliteye sahiptir. Forklift, yer temizleme makineleri, taşıyıcı ve kaldırıcı iş makineleri traksiyoner akü ile çalışabilen cihazlardır. Depo, mağaza, antrepo gibi alanlarda kullanılan iş makinelerinde çalışma performansının son derece önemli olduğu alanlarda kullanılır.
Donanım açısından memnuniyet veren bir performansa sahip olan traksiyoner aküler, oksitlenmeye dayanıklı olmalarıyla tercih sebebidir. Çalışılan alanda rutubet olduğunda akülerde oksitlenme meydana gelebilir. Traksiyoner aküler üzerlerinde yer alan koruyucu zırh sayesinde oksitlenmeye karşı dirençlidir.
Tim Forklift güvencesiyle ihtiyacınız olan traksiyoner akü modelini sipariş vermek için şimdi bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Traksiyoner Akü Nedir?
Traksiyoner forklift aküsü, oksitlenmeye karşı yüksek dayanıklılığa sahiptir. Temelde jel ve sıvı elektrolitli olmak üzere iki ayrı traksiyoner akü çeşidi vardır. %90 gibi yüksek bir oranda oksitlenmeye karşı dayanıklı yapısını üzerinde kaplı olan çelik kasadan alır. 2 voltluk hücrelerin seri şekilde bağlanması neticesinde traksiyoner akü elde edilir. 2 voltluk hücreler çelik kasa içine yerleştirilir. Hücre kutupları, birbirine kurşun köprü ya da iletken kablolar aracılığıyla bağlanır. Bağlamada kullanılacak hücre sayısı, elde edilmek istenen toplam güce göre değişir.
Traksiyoner Akülerin Kullanım Alanları
Traksiyoner aküler, forkliftlerin yaygın olarak kullanıldığı birçok alanda tercih edilir. Bu alanlar arasında:
- Yer altı maden lokomotifleri,
- Yer silme makineleri,
- Forkliftler,
- Taşıyıcı ve yükleyici platformlar,
- Elektrikli araçlar,
- Taşıma bandı,
- İstif makineleri,
- Reach truck,
- Havaalanı araçları yer alır.
Yüksek güç kapasitesine sahip olan traksiyoner akü sayesinde verimli çalışma saatleri geçirebilirsiniz.
Traksiyoner Akü Teknolojisi ve Avantajları
Forklift aküsü fiyatı, akünün güç değerine ve kalitesine göre değişir. Forklift aküsü satın almadan önce akünün güç özelliklerine göz atabilirsiniz. Şarj ve deşarj özellikleri, maksimum ve minimum çalışma performansı hakkında bilgi edinmelisiniz. Kullanacağınız aracın güç ihtiyacı doğrultusunda bir akü seçtiğinizden emin olmalısınız.
Traksiyoner akü geometrik bakımdan üç farklı şekilde üretilir. Bunlar: DIN, USA ve British şeklinde sınıflandırılır. İçinde yer alan hücre sayısına paralel olarak tek bir akünün ağırlığı 10 kilograma kadar çıkabilir. 12-96 V aralığında bir değere sahip olan traksiyoner aküler, 150 – 1500 AH gücüne sahip olabilir.
Traksiyoner akü kullanılan cihazlarda güç sadece bu aküden sağlanır. Enerjisi biten akü, tamamen şarj edildikten sonra tekrar kullanılır. Şarj halindeyken araç çalıştırılmamalıdır. %80’e kadar deşarjına izin verilen traksiyoner aküler, bu süreçte, pozitif ve negatif plakalar üzerinde yer alan maddeyle reaksiyona girer. Bu reaksiyon pasta adı verilen maddeyle sülfürik asidin bir araya gelmesi sonucu gerçekleşir. Oluşan reaksiyon neticede akünün voltunu 1,7’ye kadar düşürebilir. Deşarj sırasında kaybedilen asit yoğunluğu şarj işlemi sırasında 2,7’ye kadar çıkarılabilir. Normalde ise şarj edilmiş bir akünün hücre voltajı, 2,10 – 2,20 arasında değişir.
Traksiyoner Akü Bakımı ve Ömrü
Traksiyoner akü tamiri gerektiğinde bu konuda uzman bir teknik servise başvurmalısınız. Öncesinde ise akünüzün bozulmaması, şarj kapasitesinin uzun yıllar verimli şekilde devam etmesi için yapmanız gerekenleri unutmamalısınız. Traksiyoner akü kullanıyorsanız öncelikle akünüzün tam bir rutine ihtiyacı olduğunu bilmelisiniz.
%20 seviyesine inen güç kaynağını şarj ederken tamamen dolduğundan emin olmalısınız. Şarj seviyesi %100’e ulaştığında aküyü şarjdan çıkarabilirsiniz. Arada %40 ya da %50 gibi seviyelerde yani minimum güç seviyesine inmediği sürece akünüzü şarj etmemelisiniz.
Akünüzün tam dolum süresi 10-12 saat arasında değişir. Şarj için akünün %15’i kadar bir akım kullanmalısınız. Şarj ettikten yarım saat sonra saf su ilave etmelisiniz. Bu işlemi her şarj sonrasında yenilemelisiniz. Yaptığınız bu rutin bakım işlemi sayesinde traksiyoner akü ömrünü maksimum seviyede tutabilirsiniz. Eksik saf su kullanırsanız akünün ömrünün çok hızlı bir şekilde tükendiğini görebilirsiniz.
Şarj için sadece akünün kendi şarj aparatını kullanmalısınız. Yıllık akü bakımınızı ihmal etmemelisiniz. Aküyü satın aldığınız markanın servisine yıllık olarak götürerek elektroliz seviyesini ölçtürmelisiniz. Şarj sırasında çok dikkatli olmalısınız. Akü şarjı süresince ortamı havalandırmaya özen göstermelisiniz. İçeriye yanıcı ve parlayıcı madde kesinlikle sokmamalısınız.
Şarj redresöründe ya da diğer şarj ekipmanlarında herhangi bir hasar oluşmuşsa onları kullanmamalısınız. Hasarlı ekipmanı değiştirdikten sonra şarj işlemini gerçekleştirmelisiniz. Akü şarjı sırasında üstünde yer alan cıvatalar gevşeyebilir, onları düzenli olarak kontrol etmelisiniz. Gevşeyen cıvataları sıkarak, ark oluşmasını ve yangın çıkma ihtimalini engelleyebilirsiniz. Akü kasası izolasyonu herhangi bir şekilde hasar görmüşse, vakit kaybetmeden akü kasası izolasyonu yaptırmalısınız.
Traksiyoner Akü Fiyatları ve Markaları
Traksiyoner akü fiyatları, tercih edeceğiniz markaya ve güç özelliğine göre değişiklik gösterir. Kullanacağınız cihaza uygun traksiyoner akü siparişi vermek için şimdi Tim Forklift ile iletişime geçebilirsiniz.
Traksiyoner Akü Seçimi Nasıl Yapılır?
Traksiyoner akü seçerken şarj döngüsüne, bakım ihtiyacına dikkat etmelisiniz. 24V 240 Ah traksiyoner akü gibi 1500 şarj döngüsüne sahip, uzun ömürlü, derin deşarj imkanı veren bataryalardan birini tercih edebilirsiniz. Türkiye’de yaygın olarak kullanılan DIN şarj standardına uygun olarak kullanabilirsiniz. DIN 43535, DIN 43531, DIN 43536 standartlarıyla uyumludur.
Şarj üniteleri ve bataryalar hakkında daha fazla bilgi almak için şimdi Tim Forklift ile iletişime geçebilirsiniz.
Yorum Gönder