
Forklift Risk Analizi
Forklift risk analizi daha güvenli bir çalışma ortamı için gerçekleştirilen bir uygulamadır. İş sağlığı ve güvenliği kapsamına giren risk analizi sayesinde olası tehlikeleri belirleyerek risksiz bir çalışma ortamı hazırlayabilirsiniz.
Forklift Risk Analizi Nedir?
Forklift risk analizi, güvenlik amacıyla oluşturulmuş vaka analizleri, çalışırken karşılaşılabilecek riskler ve tehlikeler konusunda hazırlanmış bir tedbir geliştirme yöntemidir.
Forklift Risk Analizinin Amacı
- Kaza anlarını en az zararla atlatmak,
- Kazaları henüz olmadan önce önlemek,
- Kaza riskini azaltan faktörleri öğrenmek,
- Forklift operatörlerinin saha hakkında bilgi sahibi olmasını sağlamak,
- Çalışma öncesinde ve sonrasında güvenli bir iş alanı için yapılması gerekenleri öğrenmek,
- İnsan kaynaklı iş kazalarını en aza indirgemek forklift risk analizinin amaçları arasındadır.
Forklift Risk Analizinde Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
Yaralanma ve ölüm gibi istenmeyen büyük kazaların yaşanabileceği durumları iyi değerlendirmeniz gerekir. Forklift risk analizinde dikkat edilmesi gereken noktalar, genellikle zemin yapısının doğru olması, çalışma alanına uygun forklift tercih edilmesi gibi teknik detayları kapsar. Öncelikle operatörün ve operatörle iş birliği halinde çalışacak olan ekibin saha güvenliği konusunda bilgilendirilmesi gerekir. Kaldırma, yükleme ve taşıma işlemlerinde forkliftin türüne uygun doğru ağırlık tercih ettiğinizden emin olmalısınız. Aksi takdirde maksimum yükten fazlasını kaldırdığınız için forklift devrilebilir. Bu da hem mal hem can kayıplı ya da yaralanmalı kazalara yol açabilir.
Forklift Risk Analizinin Aşamaları
Forklift risk analizinde takip etmeniz gereken 5 aşama bulunur:
1.Yaralanma, ölüm ya da maddi kayıp yaşanabilecek olan bütün durumları belirlemeli, yani tehlike analizi yapmalısınız.
2.Tehlike gerçekleşirse ne büyüklükte bir hasara yol açabileceğini önceden belirlemelisiniz.
3.Riskleri olabildiğince azaltacak veya ortadan kaldıracak yolları tespit etmelisiniz.
4.Tehlike ve tehlikeli uygulamalar için kontrol önlemlerinin gözden geçirerek etkili olup olmadığını anlamaya dikkat etmelisiniz.
Forklift Risk Analizinde Kullanılan Yöntemler
Operatör ve sahadaki diğer çalışma arkadaşlarının güvenliği için kullanılabilecek yöntemler arasında:
L Tipi Matris
X Tipi Matris olmak üzere iyi çeşit risk analizi tipi bulunur.
L tipi matris risk analizinde tek analist yeterlidir. Genellikle analistin tecrübesi, olası riskleri ve risk önleme uygulamalarını belirleyen en önemli faktördür.
X tipi matris ise risk analizinde kullanılırken ekip halinde çalışmak gerekir. Bütün faktörlerin ve parametrelerin gözden geçirilmesi ve ikisi arasındaki bağlantının kurulması önemlidir.
X tipi matris yönteminde daha önce gerçekleşmiş risk unsurlarının yeniden değerlendirilmesi söz konusudur. Daha önce yaşanmış olan vakaların tekrar yaşanmaması için sahada alınması gereken önlemler ve bu önlemlerin maliyeti değerlendirilir.
Risk analizi gerçekleştirilirken L tipi matriste riskin ciddiyetini saptamak üzere renklerden faydalanılır. Kırmızı en riskli, sarı en kısa sürede müdahale edilmesi gereken, yeşil ise uzun süre müdahale edilmese de sorun yaratmayacak alanları temsil eder.
L tipi matris risk analizi yönteminde: aracın parçalarının durumu, aracın doğru park edilmiş olup olmadığı, operatör ya da operatörlerin araç çalışırken doğru yerde bulunup bulunmadığı gibi bütün detaylar değerlendirilir.
Forklift Risk Analizinde Kullanılan Araçlar
Forklift bakım formu genel olarak iş makinesinin çalışma için uygunluğunu görmenizi sağlar. Forklift risk analizinde kullanılan araçlardan biri olan bakım formu yanında bir de detaylı risk analiz formu bulunur. Risk analiz formu içinde kullanılan iş makinesinin türüne, çalışılan alanın durumuna göre farklı değerlendirme kategorileri yer alır.
Forklift Risk Analizinin Sonuçları
Olası bir denetim neticesinde risk analizine uygun sonuçlar almak için iş sağlığı ve güvenliği mevzuatına uygun hareket etmelisiniz. Bunun için güvenli bir çalışma alanı oluşturmayı sağlayacak detayları önemsemelisiniz. Forklift risk analizi sonuçları, eğer çalışma alanının riskli, çalışma ekibinin gerekli önlemler konusunda ihmalkar olduğu anlaşılırsa çalışmaya devam edemeyebilirsiniz.
İşlerinizin aksamaması, iş kazalarının önlenmesi için forklift çatalının doğru konumda, park halindeki aracın freninin çekilmiş olması önemlidir. Bütün saha ortamının güvenli olması durumunda yapılan denetimlerden gerekli onayı alabilirsiniz.
Forklift Risk Analizinin Önemi
Forklift risk analizinin önemi, yapılan tarama neticesinde tespit edilen tehlikenin önlenmesi için fırsat kazanılmasıdır. Riski tespit etmek; onu ortadan kaldırmak, olası risk senaryolarına karşı hazırlıklı olmak ve belki de hiç hesapta olmayan tehlikeleri fark etmek adına önemlidir.
Forklift Risk Analizi Nasıl Yapılır?
Forklift kontrol ve bakım süreci, iş makinesinin daha verimli çalışması için gerçekleştirilir. Bunun yanında operatörün iş sahasında dikkat etmesi, analistin de olası riskleri hesap etmek adına göz önünde bulundurması gereken durumlar vardır. Bu nedenle forklift çalışma alanı içindeyken dikkat edilmesi gerekenler arasında:
- Forkliftin duruş pozisyonu
- Güvenliği sağlamak adına çalışmıyorken el freninin çekilmiş olması
- Operatörün iş makinesini kullanırken kabinde doğru konumlanmış olması
- Çalışmaya başlamadan önce forkliftin gerekli kontrollerinin yapılmış olması
- Çalışmaya başlamadan önce sahanın gözden geçirilmiş olması
- Forklift ilk defa kullanılacaksa kaldırabileceği maksimum yük ve diğer teknik özellikleri yer alır.
Bunların yanında forklift risk analizi için bu alanda çalışan bir iş güvenliği uzmanı ve analisti hem zemini hem sahayı hem de iş makinelerinin genel durumunu inceleyerek gerekli risk senaryolarını belirler. Böylece güvenli ve verimli bir iş ortamı, personel güvenliği ve iş verimliliği sağlanmış olur.