
Forklift Neden Çalışmaz?
Forkliftler, inşaat ve depo gibi ağır yüklerin kaldırılıp yüklendiği alanlarda işlerinizi kolaylaştıran iş makineleridir. Bakımları ihmal edildiğinde ise arıza yapabilirler. Forklift çalışmama nedenleri, motor arızaları, transmisyon ya da süspansiyon arızaları olabilir. Elektrik sisteminde meydana gelen arızalanmalar, tekerlekte oluşan arızalar nedeniyle forklift çalışmayabilir.
Belli periyotlarda bakım yaptırdığınızda, forkliftlerin olası arızalanma ihtimaline karşı daha kolay çözüm bulabilirsiniz. Servis hizmeti alarak forkliftin yağ, yakıt, hidrolik ve elektrik sistemleri açısından kontrolden geçirilmesini sağlayabilirsiniz. Düzenli bakım yaptırarak, forkliftlerde aşınan ya da zarar gören kısımların tespit edilmesine yardımcı olabilirsiniz. Düzenli bakım sayesinde forkliftlerde oluşabilecek arızaları önleyebilirsiniz.
Forkliftlerde meydana gelen arızalardan bir tanesi aşırı yüklemedir. Yüzey, çalışma koşullarına uygun değilse çalıştığınız alanda forklift lastiklerinin zamanla aşındığını fark edebilirsiniz. Eğer forkliftten yüzeye bir sıvı akıntısı söz konusu olursa bu da yüzeyin pürüzsüzlüğünü bozar. Neticede yine zemin bozulduğu için forklift çalışma ortamında zorluklar yaşayabilirsiniz.
Forklifti gelişigüzel kullandığınızda, bilinçsizce ve aşırı yük taşıdığınızda devrilme riski ortaya çıkar. Tim Forklift aracılığıyla iş makinesi kiralayarak, düzenli bakım hizmetini ekstra ücret olmadan alabilirsiniz. Arızaları henüz gerçekleşmeden tespit ederek önleme şansı yakalayabilirsiniz.
Şimdi Tim Forklift aracılığıyla uzun dönem forklift kiralayarak ücretsiz bakım hizmeti alabilirsiniz.
Forkliftlerin Çalışmama Nedenleri?
Forkliftlerin çalışmama nedenleri, iş makinesinin çeşitli kısımlarında meydana gelen arızalanmalar nedeniyle gerçekleşebilir. En sık görülen forklift arızaları aşağıdaki listede yer alır:
1.Motor Arızaları
Forklift motor arızaları içinde; oksijen sensörü hatası, gevşek yakıt kapağı, katalizör, buji ve ateşleme bobini arızaları yer alır. Oksijen sensörü hatası söz konusuysa buji ve katalitik konvertör zarar görebilir. Oksijen sensörü, normal çalışma düzeninde silindire giren hava-yakıt karışımını ayarlar.
2.Transmisyon Arızaları
Periyodik bakım sırasında, transmisyon yağı seviyesinin kontrol edilmesiyle oluşabilecek arızaların önlenmesi sağlanır.
3.Aks Arızaları
Aks arızaları son derece dikkat etmeniz gereken arıza türlerinden biridir. İş makinesi, arıza vermeden önce önlenmesi gereken en önemli arıza türlerindendir. Çünkü akslar motorlu taşıtların bütün yükünü taşır. Rulmanın bozulması, aşırı yükleme gibi nedenlerle aks arızası meydana gelebilir. Aks keçesi deformesi, darbe ve bozulma gibi nedenlerle aks arızaları oluşabilir.
4.Tekerlek Arızaları
Genellikle ağır yükler taşıdığınız forkliftlerin, lastik havasını sıklıkla kontrol etmelisiniz. Eğer lastik havaları dengeli değilse, çalıştığınız alan yeterince düz değilse ya da aşırı yükleme yaptıysanız, bütün bunlar tekerlek arızalarına sebep olabilir. Periyodik bakım ve düzenli olarak kontrol edilen lastik havası sayesinde olası aşınmaları önleyebilirsiniz. Aşınma oluştuğunu fark ederseniz, teknik servis yardımıyla lastiklerin değiştirilmesini sağlayabilirsiniz. İhmal edilen tekerlek arızaları, cihazın düzgün bir şekilde çalışmasını engeller. Taşıma sırasında denge kaybına yol açabilir.
5.Elektrik Sistemi Arızaları
Akülerin elektrolit yoğunluğu ölçümü yaptırarak, güç kaynağında herhangi bir sorun olup olmadığını tespit edebilirsiniz. Akü hücre voltajı ya da şarj ünitesi kontrolünü ihmal ettiğinizde, forklift çalışmayı engelleyecek şekilde arıza verebilir.
6.Süspansiyon Arızaları
Forklift arızaları arasında yer alan bir diğeri süspansiyon arızasıdır. Süspansiyon sistemi içinde yer alan amortisörler, motorlu taşıtların yol tutuşunu sağlayan bölümdür. Süspansiyon sisteminde oluşan arızalar, makine çalışırken devrilme riskine yol açabilir. Süspansiyon arızası söz konusuysa forklifti yönetmekte ve yönlendirmekte zorlanabilirsiniz.
7.Forklift İleri Gitmiyor!
Forklift ileri gitmiyor arızası genellikle vites arızasıyla ilgilidir. Vites kutusunda oluşan arızanın giderilmesiyle iş makinesini sorunsuz şekilde çalıştırabilirsiniz.
Dizel Forklift Neden Çalışmaz?
Dizel forkliftlerde meydana gelen mekanik arızalar arasında: uçan araba hatası, mil kırık hatası, silindir arızası, fayans yakma hatası yer alır.
1.Uçan Araba Hatası
Uçan araba durumu, sadece iş makinesi rölantideyken söz konusudur. Araç yük taşırken, bu durum söz konusu değildir. Araç çok fazla ses çıkarır ve egzoz borusundan mavi ya da siyah duman çıkar.
2.Mil Kırık Hatası
Rölantideyken forklift aşırı titrer. Krank milinde meydana gelen mekanik yorgunluk önce çatlamaya sonra da kırılmaya sebep olur. Bu problemi yaşamaya başladığınız anda, geç kalmadan cihazı durdurup teknik servis desteği almalısınız.
3.Silindir Arızası
İş makinesinden çekicin betona vurduğunda çıkan sese benzeyen bir ses çıktığını duyarsanız silindir arızası meydana gelmiştir. Bu durumda karterde bir vuruntu sesi ortaya çıkar. İş makinesi aniden hızlandığında yağ basıncında yüksek oranda düşme yaşanır. Biyel kolu milleri arasında büyük boşluk oluşur ve cıvatalar gevşer. Bu arıza büyük ve yıkıcı arıza türleri arasında yer alır. Bu belirtiler ortaya çıktığı anda teknik servise başvurmalısınız.
4.Fayans Yakma Hatası
İş makinesi çalışırken boğuk bir ses çıkar. Yanan burçlar, burçların ve muyluların kilitlenmesine sebep olur. Burçların yağlama yağı filmi tahrip olduğunda bu hatayla karşılaşabilirsiniz. Bu belirtiyi gördüğünüzde hemen iş makinesini kapatarak biyel kolu ve yatak burcunu kontrol edebilirsiniz. Bunun yerine teknik servis desteği almayı tercih edebilirsiniz.
Elektrikli Forklift Neden Çalışmaz?
Elektrikli forklift arızaları: marş sistemi, şarj sistemi, motor, hidrolik şanzıman, hidrostatik sistem, fren, hidrolik sistem arızaları olmak üzere 7 kısma ayrılır.
1.Marş Sistemi Arızaları
Marş sistemi arızası, akü kablolarının gevşemiş ya da paslanmış olmasından kaynaklanabilir. Akü boşalmış olabilir. Selenoid, kontak anahtarı, elektrik bağlantıları, marş motoru arızalanmış; motorun iç aksamında sıkışma meydana gelmiş olabilir.
2.Şarj Sistemi Arızaları
Alternatör şarj almıyor ya da olması gerekenden düşük bir akıma sahip olabilir. V kayışı ya da rotor sargısı arızaları meydana gelmiş olabilir. Şarj akımı aşırı yüksekse bu da şarj sisteminin arızalanmasına yol açar.
3.Motor Arızaları
Marş basar ama motor çalışmaz. Bu durumda yakıt deposunu kontrol edebilirsiniz. Yakıt kalitesi kötü, yakıt deposu boş ya da hava yapmış olabilir. Yakıt filtresi tıkanmış olabilir. Bütün bu problemler, büyük olasılıkla forklift bakımı ihmalinden kaynaklanır. Motor düzgün çalışmayabilir ya da aşırı ısınabilir. Motorda güç kaybı medyana gelebilir. Kısacası motorla ilgili meydana gelen birçok farklı problem yaşayabilirsiniz. Bunlardan herhangi birine denk gelirseniz, normalde olmaması gereken bir durumla karşılaştığınız anda iş makinesini kapatın. Teknik servis desteği alarak forkliftin tekrar sorunsuz çalışmasını sağlayabilirsiniz.
4.Hidrolik Şanzıman Arızaları
Şanzımanda hareket, vitesteyken forkliftin hareket etmemesi, tork konverterde hareket olması hidrolik şanzıman arızalarına işaret eder. Örneğin şanzımanda hareket bulunması, Şanzıman yağ seviyesinin düşük olduğunu gösterir. Hidrolik şanzıman arızaları; şanzıman yağ soğutucusunun tıkalı olmasına, kavrama disklerinin aşınmasına, soğutma suyu sıcaklığının yüksekliğine bağlı olarak meydana gelebilir.
5.Hidrostatik Sistem Arızaları
Forkliftte güç kaybı oluşması, forkliftin iki yöne hareket etmemesi ya da tek yöne hareke etmesi hidrostatik sistem arızaları arasındadır.
6.Fren Arızaları
Fren darbeli çalışır, tutukluk yapar, fren pedalı normalden daha serttir. Tekerler yalpa yapar, lastikler olması gerekenden çok daha erken ve fazla aşınır. Forklift fren arızası söz konusuysa iş makinesini sahada çalışmayı bırakmalısınız. En kısa sürede teknik destek alarak forklifti kusursuz şekilde kullanmaya devam edebilirsiniz. Arızayı ne kadar erken fark edip o kadar çabuk müdahale edilmesini sağlarsanız aşınma oranı o kadar az olur.
İlginizi Çekebilir: Forklift Fren Havası Nasıl Alınır?
7.Hidrolik Sistem Arızaları
Yağ seviyesi düşükse ve borular gevşekse bu durumlar, hidrolik sistem arızalarına neden olabilir. Sistemde hava bulunması, yağ kalitesinin düşük ve yağın kirli olması nedeniyle hidrolik sistem arızaları oluşabilir. Hidrolik sistem arıza yaptığında muhtemelen hidrolik aşırı ısınır, yağ köpürür; sistem gürültülü çalışır.
Forklift neden çalışmaz? Bu konu ve forklift teknik servisi konusunda detaylı bilgi ve destek almak için şimdi Tim Forklift ile iletişime geçebilirsiniz.